Lite information om kaniner

Kaniner har utmärkt luktsinne, hörsel och syn. Deras ögon sitter på sidan och därför kan de se nästan 360 grader. Kaniner har väldigt kraftiga bakben och kan hoppa upp till tre meter och nästan en meter upp i luften. Kaniner kan bli ända upp till 15 år gamla men medellivslängden är 7-9 år.

Ofta sägs det att kaniner inte är flockdjur utan kolonidjur vilket gör att man helst inte bör ha två kaniner i samma bur. De är territoriella djur och i det vilda lever de i löst organiserade grupper med grottsystem som består av finurliga underjordiska tunnlar med flera in- och utgångar. De är utpräglat sociala djur och lever tillsammans i grupper bestående av en eller flera honor och en eller flera hanar som delar på samma bohåla. När honorna ska föda gräver de en separat håla för sina ungar, men de fortsätter att spendera nästan all sin tid, både i sömn och vaket tillstånd, med sina gruppmedlemmar. De hävdar revir mot främmande kaniner, ofta med allvarliga strider.

Bild på kaninen Kråke

Bilden visar kaninen Kråke som är 7 1/2 år. Klicka här för att se ytterligare en bild på Kråke.

Kaniner är generellt tysta djur men de kommunicerar med varandra med ljud ändå. Detta görs i första hand med hjälp av små surrljud. Kaniner kan också skrika högt om de blir rädda eller känner sig hotade! De flyr genom att hoppa i ett sicksackmönster vilket förvirrar rovdjuret och gör det svårare att fånga kaninen. Kaniner kan ha en hastighet upp till 29 km/h

Så här sköter du en kanin

Gå till Tufsens hemsida om du vill veta mer om kaniner och var Kråke är köpt.

Om du hellre vill läsa om papegojor så klicka här.