Aktiviteter med barnen under regninga höstdagar.

Att barn ofta tycker om att leka ute är ju fint men ibland vill kanske inte föräldrarna gå ut i regnrusk och stå i en park i flera timmar för att barnen ska få springa av sig, då kan man hitta på kreativa saker att göra hemma.
Måla och skapa

Det kanske verkar enkelt att ta fram papper och penna och låta barnen gå loss medan du pysslar med annat, men de små liven tröttnar ganska fort och då kan det vara bra med lite variaton på måleriet.

Har du massa olika målaratiraljer hemma så är det ju bara att köra på, men de flesta kanske inte har det och det är då det är dags att vara kreativ och tänka utanför ramen.

Har ni pennor som börjar bli gamla hemma så kan man göra experiment som går ut på att lägga pennorna i vattnet och se vad som händer. Om vattnet färgas av pennan så kan man använda det vattnet till att måla med och det kan bli en jättefin vattenmålning.

På hösten brukar det ju vanligtvis finnas en hel del löv uten i naturen, gå ut och samla löv att måla på eller klistra upp på ett stort papper och gör en fin hösttavla tillsammans.
Skriva en bok

De flesta barn tycker om att läsa sagor, men man kanske sällan reflekterar över vart sagorna kom ifrån. Barn har också ett överflöd av fantasi och de här två sakerna går att kombinera till något som kan bli roligt för hela familjen.

Börja med att prata om vart böcker kommer ifrån. Alla böcker börjar med en idé. Låt barnet berätta sin bokidé för dig medan du skriver ned eller spelar in, det finns inga fel utan det är barnets egen kreativitet och idéer som är det viktigaste, tycker du att något är konstigt eller oligiskt så kan du skriva en egen bok om det du vill, nu är det barnet som ska få utvecklas.

När boken är skriven så behövs ju givetvis bilder och vem bättre att rita bilderna än barnet själv. När allt är skrivet och ritat så fäster man igop boken med häftklamrar eller snöre och så har ni en helt ny unik godnattsaga att läsa om kvällarna.


Kostruktion och pyssel

Att ta reda på hur saker fungerar och vad som är möjligt är något som lockar både vuxna och barn.

Har ni som jag en hel del saker hemma som ni tänkt slänga men aldrig riktigt kommer iväg med, då har ni ett gyllene tillfälle att bygga de mest fantastiska skapelserna. Kartonger, plåtburkar, trasiga kläder, papper, knappar, pärlor, sax och lim. Det finns inga gränser för vad man kan konstruera med lite tid och fantasi. Hanskar kan vara en bra idé om det finns saker barnen kan göra sig illa på.

På förskolan där jag jobbar var barnen intresserade av robotar så vi bestämde oss för att försöka bygga en, det blev en succé och den där roboten blev förskolans maskott ett ganska långt tag tills barnen bestämde att vi skulle bygga om den till något annat.

Hanskar kan vara en bra idé om det finns saker barnen kan göra sig illa på.

Låt fantasin flöda och kom ihåg att inte starta långa projekt när du som vuxen har dåligt med energi, då kanske det är bättre att ta en stund för dig själv och låta barnet hitta på saker på egen hand.