Information angående snus

Varför börjar man snusa?

Det finns massvis med olika typer av snus. Tyvärr ingehåller dom flesta olika giftiga ämnen som kan både skada din kropp och göra dig sjuk. Snus är snabbt beroendeframkallande men det går att sluta. En av de större anledningarna för att folk börjar snusa är av ren nyfikenhet eller att ens kompis snusar samt kan ungdomar även påverkas av grupptryck. Många vänder sig också till snus som ett billigare alternativ till ciggaretter.

Hälsorisker

Det finns ett argument att det är bättre att snusa än o röka. Trots att det stämmer att det inte är lika dåligt för hälsan att snusa jämfört med med att röka så är det fortfarande väldigt enkelt att underskatta snus. Desto tidigare du börjar snusa desto mer utsatt blir man för olika skador och sjukdomar. Ett exmpel är nikotinets påverkan på blodtrycket. Nikotin får blodkärlen att dras ihop vilket får hjärtat att slå snabbare som i sin tur ökar ditt blodtryck. Snusets giftiga ämnen sprider sig ut igenom kroppen via slämhinnorna och blodet när du stoppar det under läppen, dessa giftiga ämnen kan även sprida sig till fostret om du snusar medan du är gravid. Snus ökar även risken att få diabetes och skador i munnen och på tänderna samt ökar risken att dö i hjärtinfarkt eller stroke.

Påverkan på miljön

Över 50 000 snusprillor spolas ner varje dag i sverige dessa prillor innehåller flera olika miljöfarliga ämnen som sedan hamnar på åkrar där svensk mat odlas.